Wat is psychodynamische therapie?

Bij psychodynamische therapie is de therapeut opgeleid in verschillende methoden en technieken om zo een breed scala aan hulpvragen te kunnen begeleiden. De therapeut kan deze methoden en technieken ook dynamisch inzetten. Dit betekend dat de psychodynamisch therapeut snel kan schakelen tussen de inzet van methoden en deze ook in combinatie kan toepassen om de client hiermee zo goed mogelijk en diepgaand te  begeleiden.

De hulpvragen waarbij een client terecht kan bij een psychodynamisch therapeut kunnen meer stress en spanning gerelateerde hulpvragen zijn van burn-out, bore-out, overspannenheid  en stress, als ook ontwikkelingsvraagstukken bijvoorbeeld het krijgen van meer zelfvertrouwen en assertiviteit. Naast de meer duidelijke hulpvragen kan er ook gekeken worden naar ‘vage klachten’. Denk hierbij aan slecht slapen en fysieke klachten. Klachten die niet goed te duiden zijn. Deze vage klachten hebben namelijk vaak een psychisch component.

Bij psychodynamische therapie wordt gekeken naar de persoon als geheel. Met zijn verleden, heden en toekomst, en ook naar het fysiek en de systemen waarin iemand zich bevindt.

Verleden

Afhankelijk van de hulpvraag en de wens van de client kan het nodig zijn het verleden van de client te exploreren. Het doel hiervan is om helderheid te krijgen waar iets vandaan komt en te begrijpen hoe dit nog steeds een rol speelt in het hier en nu. Denk hierbij aan bepaalde verliesmomenten, overlevingsstrategieën en overtuigingen. Daarnaast natuurlijk ook trauma momenten die nog steeds reacties triggeren in het leven van de client nu.

Naast het exploreren kunnen ook heftige emoties worden verminderd en situaties is een ander licht worden geplaatst waardoor de client in het hier en nu beter met situaties kan omgaan en prettiger in het leven staat. Situaties worden doorgewerkt en hiermee verwerkt.

Methoden en technieken die hierbij worden ingezet zijn bijvoorbeeld hypnotherapie, regressie therapie, reïncarnatie therapie, delenwerk en innerlijkkind werk.

Heden en toekomst

Gericht op het heden en de toekomst worden de meer coachende technieken ingezet. Hierbij wordt gekeken naar de client zijn gedrag en handelen nu. Vrijwel altijd spelen overtuigingen en strategieën van vroeger een rol. Echter deze kunnen ook vanuit het hier en nu aangepakt worden om richting de toekomst anders te gaan handelen.

Methoden en technieken die hier goed bij passen zijn verschillende coachtechnieken alsook NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en RET (Rationeel Emotieve Therapie).

Fysiek

Het fysieke element bij psychodynamische therapie betreft lichaamsgericht werken. Bewustwording van de verbinding tussen het lichaam en de psyche. Denk hierbij aan ademhaling en gevoel in het lijf gekoppeld aan emoties. Het lijf kan bewust ingezet worden om iemand psychisch te helpen bij zijn hulpvraag.

Onder het lichaamsgericht werken vallen onder andere ademhalingsoefeningen, bio-energetica en mindfulness.

Systeem

Het systeem is ook een belangrijk onderdeel van de Psychodynamica. Iedereen is onderdeel van vaak meerdere systemen. Denk aan partner/gezins relaties, gezin van herkomst (waarin iemand is opgegroeid), familie maar ook mensen waarmee men werkt en bevriend is. Deze kunnen allemaal een rol spelen in waar de client tegen aanloopt en aan wil werken.

Bij systemisch werken zijn weer verschillende technieken die ingezet kunnen worden om iemand inzicht te geven in zijn plek in het betreffende systeem en de ‘onzichtbare onderstroom’ die zorgen voor bijvoorbeeld schuldgevoelens en verwarring.

Radioprogramma ZorgSaam

Op 24 september 2020 was Monique Moor van Fit & Vitaal Coaching te gast bij het radioprogramma ZorgSaam. Zij vertelde dit over psychodynamische therapie (1:52 min):

Grip op Geluk Basis

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op GelukPersonalJe hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Premium

Je hebt je met succes ingeschreven!

Gratis e-book: 7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Reserveer alvast jouw e-book

Veranderen van A tot Z

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor Tips en Informatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

het e-book 'Het Kompas der Liefde'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online training Gelukkig worden zijn en blijven

Grip op Geluk

Zomer aanbieding

Vul hieronder je gegevens in en klik op bestellen. 

Je wordt doorgestuurd naar de betaallink.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

jouw e-book 'Grip op je Relatie'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Pre-order het e-book

'Grip op je Relatie'

Na invullen van je gegevens en klik op de knop, word je doorgeleid naar de betaalpagina. Als je betaling definitief is, ontvang je op 1 april 2021 om 08:00 uur het e-book in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!