Home » Blog » Grip op je leven » Wat een burnout leek, bleek de overgang
Wat een burnout leek bleek de overgang

Wat een burnout leek, bleek de overgang

door | 16 aug, 2022 | Grip op je leven, Grip op rouw

Dit is het verhaal van Marloes. Het verhaal van Marloes is gebaseerd op elementen van ervaringen van meerdere vrouwen in mijn praktijk en ook mijn persoonlijke ervaringen. Ik heb het verhaal zo neergezet, zodat het verhaal naar niemand terug te leiden is, maar wel het leven en lijden beschrijft van meerdere vrouwen die terecht komen in de nieuwe fase in hun leven.

Het verhaal van Marloes

‘Marloes is 43 als ze bij mij komt. Ze is getrouwd en is moeder van een dochter van 3 en een van 6. Ze werkt 28 uur als management assistent. 

De laatste maanden is Marloes regelmatig down, slaapt slecht, is snel emotioneel en heeft een kort lontje. Ze voelt zich schuldig naar haar man en kinderen. Met enige regelmaat wil ze namelijk het liefst niemand om haar heen en is ze niet zo aardig tegen haar gezin. Ze komt soms moeilijk de dagen door als haar kinderen thuis zijn en verlangt naar de avonden alleen op de bank. Op het werk loopt het ook niet lekker. Het voelt allemaal te veel, kan zich moeilijk concentreren, is kortaf en overziet het niet meer. Het maakt haar enorm onzeker terwijl ze hier altijd zo op haar plek was.

De huisarts denkt aan een burn-out en ze klopt bij mij aan.

Het moet anders en ze is vastberaden om het anders te doen. Want die spirit is ze nog niet kwijt. Doorzetten, schouders eronder, lach op haar gezicht en gaan. Dat is wat ze doet en altijd heeft gedaan. Haar overlevingsstrategie, haar coping mechanisme.

We gaan aan de slag en kijken naar haar verleden. Het aanpassingsgedrag wat ze heeft geleerd door haar situatie vroeger waar aandacht vooral naar haar zusje met ADHD ging.

We kijken naar haar huidige situatie, haar leven nu. Waar kan ze beter voor zichzelf zorgen. Zich minder laten leven en meer gaan leven naar wat zij belangrijk vindt.

Ze gaat vooruit. Ze neemt stappen, zorgt beter voor zichzelf. Laat zich minder leven. Zegt vaker nee en zet minder vaak haar masker op. Maar toch voelt ze zich niet veel beter, niet echt gelukkiger.

Ook zijn er andere klachten die niet echt weggaan. Haar lijf is met regelmaat stram ondanks het vele wandelen en de yoga. Haar haar valt uit. Ze slaapt slecht.

En dan valt het kwartje. Marloes herkent zich in een artikel in de trouw (https://www.trouw.nl/es-b3f102ed). Een artikel dat gaat over de overgang.

Alle puzzelstukjes vallen op zijn plek. Marloes heeft geen burn-out, ze is in de overgang.’

Pre-menopauze

Dit is wat veel vrouwen overkomt. Ze krijgen de stempel burn-out maar het is de overgang. De pre-menopauze in dit geval.

De overgang is een complexe periode die niet begint als de menstruatie eindigt maar die vele jaren daarvoor al begint (soms dus al begin 40!). Een aantal klachten zijn heel bekend zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Maar er zijn ook vele verschillende minder bekende klachten: hartkloppingen, depressieve gevoelens, haaruitval en dunner wordend haar, slapeloosheid, stram lijf, urine verlies, concentratieproblemen, hoofdpijn, obstipatie, veranderend libido, enzovoorts, enzovoorts.

Sommige vrouwen hebben veel klachten, andere weinig. En veelal lijden ze in stilte. Op hun werk en thuis. Worden hun klachten en buien niet begrepen of voor andere aangezien. Zoals bij Marloes.

Als de overgang begint is het verwarrend. Veel klachten kan je in het begin niet thuisbrengen. Er wordt gezocht naar andere oorzaken. De relatie, het werk, te druk leven. Alles om het gevoel en de klachten een plek te geven. In te passen, zodat je er iets mee kunt.

En anderen zoeken mee. De huisarts, de bedrijfsarts, partners, ouders, familie. Echter maar weinig leggen de link. Zeker zo vroeg in de 40.

Vrouwen in de overgang/menopauze

Overgang bespreekbaar maken

Als het dan de overgang blijkt te zijn, of de pre-menopauze om het goed te zeggen, dan is het fijn dat je het een plek kunt geven, weet wat het is. Maar het is ook het begin van verandering, van definitief ouder worden.  Van een periode die ook lang gaat duren. En daar wordt weinig over gesproken.

Thuis en op het werk maar ook met andere vrouwen. Want een vrouw in de overgang staat er niet alleen voor maar zo voelt het vaak wel. Het is fijn en heel belangrijk om herkenning te hebben bij andere vrouwen. Om van elkaar te leren en niet het wiel opnieuw uit te vinden.

Ook het is belangrijk om het te bespreken met je partner. Want het leven gaat veranderen. Jij, als vrouw, gaat veranderen. Je lijf en je manier van kijken naar de wereld. Dat gaat invloed hebben om je relatie en op je seksleven.

Van lijden naar leven

Het is dus ook een tijd van rouw. Rouw om de jonge vrouw die niet meer jong is. Om het lijf dat veranderd. Om het leven wat kan veranderen.

En het is ook het ultieme moment om beter voor jezelf te gaan zorgen. Om minder aan te passen en misschien wel weer te gaan dromen. Je mag dingen echt achter je laten en keuzes gaan maken, voor jou.

Laat lijden weer leven worden.

 

NB: omdat we als vrouwen niet alleen staan wil ik een ieder die dat wil vragen om een reactie te plaatsen. Laten we onze ervaringen met elkaar delen. Hoe en wanneer kwam jij erachter dat je in de overgang was? Hoe ervaar je het en vooral ook wat zijn je tips!

Over Monique Moor

Monique Moor Fit & Vitaal Coaching

Mijn visie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die de grip op hun leven terug willen. Die  willen handelen vanuit eigen kracht en  zelfleiderschap. Om zo eigen keuzes te maken die passen bij hun waarden en behoeften.

Interessante blogs en vlogs

Gerelateerde artikelen

Afscheid nemen bestaat niet

Afscheid nemen bestaat niet

We nemen nooit helemaal afscheid van ons verlies. Het blijft altijd een onderdeel van ons levens verhaal. Maar hoe krijg je weer grip op je leven na een heftig verlies? Afscheidsrituelen kunnen helpen bij de verwerking en het vinden van een nieuwe weg.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef grenzen aan en kom in balans met 7 tips voor meer grip op je leven

Gratis e-book:

7 tips voor meer grip op je leven

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Vul hier je gegevens in en je ontvangt hem gelijk in je mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Geef grenzen aan en kom in balans met 7 tips voor meer grip op je leven

Gratis e-book: 7 tips voor meer grip op je leven

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor Tips en Informatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

het e-book 'Het Kompas der Liefde'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

jouw e-book 'Grip op je Relatie'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op je relatie Hardcopy en ebook

5 Gratis tips

voor meer

Grip op je Relatie

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer grip op je relatie.

Je ontvangt 5 dagen lang elke dag een korte video (microtraining) met tips en oefeningen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Gelukkig worden, zijn en blijven'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor de Relatie Challenge:

Doen, Durven of Waarheid | Date Night

Vul je gegevens in en je ontvangt meer informatie via de mail (via email adres info@hetrelatiespel.nl)

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z' en 'Gelukkig Worden, Zijn en Blijven

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in enontvang direct

'Grip op je Relatie' en 'Gelukkig Worden, Zijn en Blijven'in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin