Home » Blog » Grip op je relatie » De laatste strohalm
de laatste strohalm om de relatie te redden

De laatste strohalm

door | 27 jun, 2017 | Grip op je relatie

Relatietherapie, is dat wat voor ons? Krijg ik mijn partner wel mee? En heeft het wel effect? Allemaal vragen die door je hoofd kunnen gaan als je relatie in een dal zit en je mogelijk denkt aan het inschakelen van een relatietherapeut.

Veel stellen die een intake willen voor relatietherapie geven aan dat het eigenlijk de laatste strohalm is die ze aangrijpen. Ze hebben al veel geprobeerd (of zo beweerd vaak de 1 verwijtend naar de ander: ‘ik heb echt alles geprobeerd!’), maar nog steeds zit de relatie in het slop. 1 van beide of misschien wel allebei staat eigenlijk al met 1 been buiten. Of 1 van beide wil eigenlijk met relatietherapie trachten de ander te overtuigen (en zichzelf) dat het echt klaar is. Een bevestiging van de keuze, die ze in hun hoofd al hebben gemaakt.

En dat is precies het moment, dat relatietherapie juist het minst effectief is. Niet onmogelijk, maar wel moeizamer en langduriger.

Waarom zou je zo lang struggelen?

Wanneer relatietherapie de laatste strohalm is, zijn stellen vaak al zover van elkaar verwijderd dat het harde werken, wat bij relatietherapie hoort, een te grote inspanning kost. Meestal is zelfs 1 van de 2 al verder weg dan de ander denkt. Relatietherapie wordt daarmee vaak een interventie om beide partijen in te laten zien dat er keuzes gemaakt moeten worden. En niet door de therapeut, maar door henzelf. De therapeut kan helpen om in te zien welke keuzes dat zijn, kan laten inzien wat het gedrag is naar elkaar toe en welke patronen er zijn ontstaan. Waar het nou echt eigenlijk allemaal om gaat. En dat is niet de zoveelste ruzie over eigenlijk kleine dingen, maar wat daar achter zit. En vaak is het dat men de verbinding mist met de partner. Sta je nog wel klaar voor mij? Doe ik er nog toe voor jou? Zal je komen als ik je nodig heb (als ik je écht nodig heb)?

Als partners al te ver van elkaar verwijderd zijn, hebben ze bewust en onbewust vaak al zoveel stappen van elkaar vandaan gemaakt, dat ze bijna niet meer durven een poging dichter naar elkaar toe te maken. Want wat gaan mensen doen als ze bang zijn? Vechten, vluchten of bevriezen. En dat doe je helaas ook in je relatie. Zeker als de 3 bovenstaande vragen over de verbinding met je partner een rol gaan spelen. Als je niet meer zeker bent van die echte verbinding met elkaar dan kies je een weg. Vechten met alles wat je hebt (pijnlijke verwijten of misschien wel het servies). Vluchten zo hard als je kan (terugtrekken, afsluiten, negeren of misschien wel vreemdgaan). Of bevriezen (passief worden en stilvallen).

Die laatste strohalm…

Laat relatietherapie dus niet je laatste strohalm zijn! Het mag natuurlijk wel die laatste strohalm zijn en de therapeut zal je zeker niet weigeren (het is zelfs een grote uitdaging), maar net voor dat punt of zelf ver voor dat punt scheelt een hoop frustratie en ellende. En misschien hebben jullie elkaar dan nog niet verwond met té pijnlijke opmerkingen en reacties, zodat de wonden die wel zijn ontstaan sneller helen.

Over Monique Moor

Monique Moor Fit & Vitaal Coaching

Mijn visie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die de grip op hun leven terug willen. Die weer willen handelen vanuit eigen kracht en zelfleiderschap. Om weer eigen keuzes te maken. Dit wil ik bereiken door on- en offline sessies, en trainingen. En ook door het maken van blogs en vlogs met praktische informatie en tips.

Interessante blogs en vlogs

Gerelateerde artikelen

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig? Als je jezelf die vraag stelt, wat gebeurt er dan met je? Je gelukkig voelen hangt af van veel factoren zowel intern als extern.

Lees meer
Relatiestress

Relatiestress

Een relatie is hard werken. En menig relatie komt wel eens in relatiestress. Deze tips kunnen je helpen de stress onder ogen te komen en aan te gaan.

Lees meer

0 reacties

Grip op Geluk Basis

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op GelukPersonalJe hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Premium

Je hebt je met succes ingeschreven!

Gratis e-book: 7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Reserveer alvast jouw e-book

Veranderen van A tot Z

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor Tips en Informatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

het e-book 'Het Kompas der Liefde'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online training Gelukkig worden zijn en blijven

Grip op Geluk

Zomer aanbieding

Vul hieronder je gegevens in en klik op bestellen. 

Je wordt doorgestuurd naar de betaallink.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

jouw e-book 'Grip op je Relatie'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Pre-order het e-book

'Grip op je Relatie'

Na invullen van je gegevens en klik op de knop, word je doorgeleid naar de betaalpagina. Als je betaling definitief is, ontvang je op 1 april 2021 om 08:00 uur het e-book in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin