Relatietherapie, is dat wat voor ons? Krijg ik mijn partner wel mee? En heeft het wel effect? Allemaal vragen die door je hoofd kunnen gaan als je relatieproblemen hebt en je mogelijk denkt aan het inschakelen van een relatietherapeut.
Veel stellen die een intake willen voor relatietherapie geven aan dat het eigenlijk de laatste strohalm is die ze aangrijpen. Ze hebben al veel geprobeerd (of zo beweerd vaak de één verwijtend naar de ander: ‘ik heb echt alles geprobeerd!’), maar nog steeds zit de relatie in het slop. Eén van beide of misschien wel allebei staat eigenlijk al met één been buiten. Of één van beide wil eigenlijk met relatietherapie trachten de ander te overtuigen (en zichzelf) dat het echt klaar is. Een bevestiging van de keuze, die ze in hun hoofd al hebben gemaakt.
En dat is precies het moment, dat relatietherapie juist het minst effectief is. Niet onmogelijk, maar wel moeizamer en langduriger.
Waarom zou je zo lang struggelen?
Wanneer relatietherapie de laatste strohalm is, zijn stellen vaak al zover van elkaar verwijderd dat het harde werken, wat bij relatietherapie hoort, een te grote inspanning kost.
Meestal is zelfs één van de twee al verder weg dan de ander denkt. Relatietherapie wordt daarmee vaak een interventie om beide partijen in te laten zien dat er keuzes gemaakt moeten worden. En niet door de therapeut, maar door henzelf. De therapeut kan helpen om in te zien welke keuzes dat zijn, kan laten inzien wat het gedrag is naar elkaar toe en welke relatiepatronen er zijn ontstaan. Waar het nou echt eigenlijk allemaal om gaat.
En dat is niet de zoveelste ruzie over eigenlijk kleine dingen, maar wat daar achter zit. En vaak is het dat men de verbinding mist met de partner. Sta je nog wel klaar voor mij? Doe ik er nog toe voor jou? Zal je komen als ik je nodig heb (als ik je écht nodig heb)?
Als partners al te ver van elkaar verwijderd zijn, hebben ze bewust en onbewust vaak al zoveel stappen van elkaar vandaan gemaakt, dat ze bijna niet meer durven een poging dichter naar elkaar toe te maken. Want wat gaan mensen doen als ze bang zijn? Vechten, vluchten of bevriezen. En dat doe je helaas ook in je relatie. Zeker als de 3 bovenstaande vragen over de verbinding met je partner een rol gaan spelen. Als je niet meer zeker bent van die echte verbinding met elkaar dan kies je een weg. Vechten met alles wat je hebt (pijnlijke verwijten of misschien wel het servies). Vluchten zo hard als je kan (terugtrekken, afsluiten, negeren of misschien wel vreemdgaan). Of bevriezen (passief worden en stilvallen).
Die laatste strohalm…
Laat relatietherapie dus niet je laatste strohalm zijn!
Het mag natuurlijk wel die laatste strohalm zijn en de therapeut zal je zeker niet weigeren (het is zelfs een grote uitdaging), maar net voor dat punt of zelf ver voor dat punt scheelt een hoop frustratie en ellende.
En misschien hebben jullie elkaar dan nog niet verwond met té pijnlijke opmerkingen en reacties, zodat de wonden die wel zijn ontstaan sneller helen.
0 Reacties