Het is 2020. Het begin van dit jaar was alles nog normaal. Je deed je werk, ging je dagelijkse gang, had je afspraken. Niets aan de hand.
En toen was daar ineens Corona.
Zomaar, het voelde bijna als uit het niets. In ieder geval voor mij voelde het heel lang heel ver weg. Bijna als niet mogelijk dat het ons, mijn leven, zo zou kunnen gaan beïnvloeden.
En toch deed het dat.
Het leek even of de wereld stil stond. Tenminste als je thuis moest blijven, afspraken niet door konden gaan, en het wereldje heel klein werd. Voor de vitale beroepen ging het grotendeels gewoon door of was het ineens de heftigste tijd ooit waar ze lang van moesten bijkomen.
Voor een tijd kon iedereen zich redelijk goed, met een enkeling daargelaten, aanpassen. Niet iedereen was het met het beleid eens, maar toch deed het grootste deel mee. Er was saamhorigheid, er werden andere manieren gevonden om samen te zijn, te zorgen voor anderen.
Maar het duurde lang. Ook al mocht veel uiteindelijk weer later in het jaar. Er waren nog veel restricties.
Mensen wilden weer leven, elkaar opzoeken, knuffelen, samen zijn, doen wat ‘normaal’ was zonder beperkingen. En dat kon deels, maar niet helemaal. Het mocht nog niet.
En dan is er de onzekerheid van hoe lang dit ging duren. Wat gehoopt was weken, werd maanden en zelfs jaren.
Bovenstaande illustreert een heel (toen) actueel probleem waarbij loslaten een grote rol speelt. Een situatie waarbij je moet omgaan met verandering, omdat het niet anders kan.
Een situatie waarbij de cirkel van invloed van Stephen Covey helpt om perspectief te scheppen en los te laten waar je geen invloed op hebt.
Loslaten is lastig. Om stress niet de overhand te laten hebben als het druk is, veel moet en veel verwacht wordt, is het noodzakelijk om dingen los te laten. We kunnen simpelweg niet altijd alle ballen in de lucht houden.
Maar niet alleen dat levert stress op. Ook ons idee bij wat moet en verwacht wordt, waar we ons betrokken bij voelen, niet eerlijk vinden, geeft stress. Misschien nog wel meer stress. Onze gedachten kunnen zo de overhand nemen en zo groot en negatief worden dat het alles beïnvloed.
Loslaten van ook deze fictieve ballen die je misschien hoog houdt is essentieel. Maar wat wel en wat niet?
Covey beschrijft een cirkel van betrokkenheid, wat je als mens bezig houdt, en een cirkel van invloed, waar jij als persoon ook daadwerkelijk invloed op hebt. Door dat concreet in kaart te brengen kan je voor jezelf kijken wat nu echt nodig is om mee bezig te zijn en wat niet.
Even weer in het kader van bovenstaand voorbeeld.
Corona was er. Allemaal waren we hierbij betrokken. Sterker nog de hele wereld. Als persoon had je daar nu eenmaal mee te maken en geen invloed op. Hoe boos je misschien je zelf ook maakte dat het zover gekomen was. Het was er. Het zat in onze betrokkenheidscirkel. Niet in die van onze invloed.
Wat de regering bedacht en ‘oplegde’ zit ook in de betrokkenheidscirkel. En helaas hadden we hier ook weinig invloed op.
Wel had je invloed op jouw kleine stukje als individueel persoon hoe je er mee om ging. Maakte je er het beste van of ging je ageren? En wat had het ageren dan voor zin? Had het zin of kostte het veel energie. Onnodige energie, omdat je op het stukje waar je op ageerde eigenlijk geen invloed had….
Een ander voorbeeld.
Als je niet happy bent in je baan omdat het slecht gaat in het bedrijf, er veel negativiteit is, het werk saai is of er juist enorm veel werkstress is, dan zit dat in je betrokkenheidscirkel en deels in die van invloed. Jij hebt deels invloed om er iets aan te doen. Je kunt het gesprek aangaan. Je kunt solliciteren. Kortom er zijn acties die je kunt ondernemen. Of je het bedrijf ook gezonden kunt maken is de vraag en hangt af van je functie. Of je je collega’s positiever krijgt, ook maar de vraag.
Zo kan je dus gaan kijken naar wat wel en niet mogelijk is. En dat je je betrokken voelt is helemaal goed. Maar erover malen, stressen, bezig blijven…. het levert je helaas echt niets op. Of jawel, stress.
Hou je dus bezig met de zaken waar je invloed op hebt. Neem actie vanuit dat punt. En laat het weer los, wacht af, wat dan ook zodra je invloed ophoudt. Het helpt je om moeilijke perioden door te komen en het geeft je ruimte voor de dingen waar je echt wat mee kan.
Met de training ‘Wie ben ik?!’ ga je aan de slag met jezelf. Met waar jij behoefte aan hebt én ook wat je los hebt te laten en te accepteren. En dit op de meest effectieve methode, namelijk zowel mentaal áls fysiek. Klik hieronder meer over deze training:
Iedereen gaat anders om met rouw. Het verhaal van de drie bomen vertelt hierover.
In een relatie is het belangrijk samen nieuwe paden te blijven bewandelen. Dit zijn tips…
Ontdek waarom het verrassen van je partner cruciaal is om de vonk in je relatie…
Leer waarom intieme momenten van tederheid en passie cruciaal zijn voor elke relatie, en hoe…
Ontdek de kracht van quality time met je partner om de relatie te versterken. En…
Ontdek waarom communicatie en lachen de sleutel zijn tot een sterke en gezonde relatie.