Wat nou als je niet WILT veranderen maar MOET….
Omdat Corona uitbreekt.
Er een fusie of reorganisatie is.
Als je kind op kamers gaat.
Als er iets gebeurd waar je niet op zit te wachten en wel in mee moet. Een ander die het je oplegt. Die het je lastig maakt. Of iets als een virus die roet in het eten gooit.
Hoe moet je dan omgaan met verandering?
Als veranderen geen keuze is
Veelal schrijf ik over hoe moeilijk het is om te veranderen, om een doel te bereiken. Wat hieraan ten grondslag ligt. Je overtuigingen bijvoorbeeld of je secundaire winst. En vertel ik ook wat je eraan kunt doen. Hoe je wel zorgt dat je echt verandert.
Maar wat nou als veranderen geen keuze is. Als je moet. Het geen eigen beslissing is. Geen secundaire winst is die je tegenhoud. Geen overtuigingen die je in de weg zitten. Geen overlevingsstrategieën die automatisch worden geactiveerd.
Of toch wel?
Secundaire winst
Misschien is secundaire winst in dit geval niet helemaal het juiste woord. Maar het hele feit van niet willen veranderen heeft met een bepaalde winst te maken. Je wilt graag iets bij het oude houden. Niet veranderen omdat de oude situatie voor jouw goed was, bekend, fijn, veilig…
Dus winst speelt hier wel degelijk een rol.
Om met de veranderde situatie om te gaan kan het daarom handig zijn om te achterhalen bij jezelf waarom je niet wilt veranderen. Waarom je het lastig vindt. Wat maakt dat je het zo graag bij het oude had gehouden.
Overtuigingen
Ook overtuigingen spelen wel degelijk een rol. En in zekere zin houden ze je nu ook tegen om te veranderen. Dit keer kunnen hele andere overtuigingen een rol spelen.
Waar je normaal bij je eigen keuze om te veranderen overtuigingen soms het hoofd moet bieden. Komen er nu anderen om de hoek.
Als ik een simpel voorbeeld geef in deze tijd van Corona en (thuis)vakantie moest ik echt even schakelen dat ik niet in het vliegtuig zal stappen op weg naar een zekere zonvakantie. Geen diepgaande en hele hoogdravende overtuigingen die me hierbij in de weg zitten. Maar zeker wel de overtuiging dat het voor mij nodig is om echt even helemaal weg te zijn en dus het land uit.
Deze, misschien lichtere, overtuigingen kunnen wel degelijk emotioneel invloed hebben en zorgen dat je de verandering niet zomaar accepteert.
Wil je zelf iets veranderen?
Pak dan de grip op veranderingen met het e-book ‘Veranderen van A tot Z’.
Overlevingsstrategieën
Overlevingsstrategieën spelen zonder twijfel een rol. Want een opgelegde verandering waar je niet achter staat, zet een strategie automatisch in werking. Je wordt stil als je het nieuws hoort, of boos. Gaat door alsof het er niet is. Doet net alsof het allemaal prima is.
Er zijn honderden varianten te bedenken. Voor ieder een eigen variant op de reactie vechten, vluchten of bevriezen.
En het is dus goed om te beseffen wat jij doet. Wat jouw strategie is.
Hoe dan toch mee veranderen
Nogmaals: je hebt geen keuze. Je moet hoe dan ook omgaan met de verandering die is ingezet. Het virus is niet ineens weg. De organisatie waar je werkt gaan niet ineens niet fuseren. En je dochter gaat nog steeds op kamers.
Je moet mee. Mee in die verandering waar je niet op zit te wachten.
En dan liever met een redelijk goed gevoel mee dan met een naar gevoel.
Dat doe je door te beseffen hoe het zit met je overtuigingen, je winst uit de oude situatie en je strategieën.
Dat doe je ook door erover te praten met anderen. Andere kanten te laten belichten. En soms iemand mee te laten ‘huilen’, want het is fijn gehoord te worden in je pijn om de verandering.
En door de positieve kanten te belichten. Een (thuis)vakantie kan ook heel gezellig zijn. Je dochter volgt haar hart en kan de studie gaan doen die ze altijd wilde. De fusie zorgt dat jouw baan gered is. Enz. enz. enz.
En tenslotte is het ook goed om te rouwen.
Rouw
Ja rouwen. Want het is een verlies. Tenslotte moet je iets gaan doen, of iets gaan missen, iets gaan veranderen waar je niet zelf voor gekozen hebt. Dat betekend dat wat er was, hoe het was er niet meer zal zijn. En dat is een verlies.
En om verlies mag je rouwen.
Sterker nog. Het is belangrijk om te rouwen. Om erbij stil te staan wat je verliest. Om bewust afscheid te nemen. Om misschien wel zo bewust afscheid te nemen dat je er een ritueel voor uitvoert. Een afscheidsritueel.
Om vervolgens weer verder te kunnen. En er uiteindelijk vrede mee te hebben.
0 Reacties