Eerder heb ik hierover geschreven en gevlogd. Het heeft met de stappen te maken die we soms te groot maken. En het bospaadje wat we niet genoeg uitslijten.
Er is echter nog meer wat het ons lastig (maar niet onmogelijk!) maakt. Secundaire ziektewinst.
Secundaire ziektewinst
Secundaire ziektewinst is de winst die je haalt uit wat je doet. En nee, in dit geval ben je niet letterlijk ziek dus is ZIEKTE winst misschien niet het juiste woord. Maar WINST haal je er zeker uit. Je haalt winst uit wat je eigenlijk heel vervelend en misschien wel heel pijnlijk vindt.
Ik zal het je uitleggen.
Je blijft doen wat je doet, omdat je er toch ergens iets uit haalt. Dit is wat je kent. Het is veilig. Vertrouwd. Hierbij weet je in ieder geval wat je hebt. En het is beangstigd, onbekend, misschien wel onveilig als je het andere gaat doen. Het andere wat je eigenlijk wel weer graag wilt.
Kan je het wel? Ben ik dan nog oké? Loopt dan niet iedereen bij mij weg? Houden ze dan nog van je?
Je haalt dus winst uit het oude. Een winst die heel diep gaat en daarmee veranderen heel lastig maakt.

Grenzen stellen
Een voorbeeld is grenzen stellen. Een client van mij wilde niets liever dan grenzen stellen. Ze wilde stoppen met altijd maar rennen voor anderen. Altijd klaar staan en eigenlijk zichzelf steeds voorbij lopen. Toch durfde ze geen nee te gaan zeggen en voor zichzelf te kiezen. Waarom toch?
We gingen op onderzoek uit. En in dat onderzoek nam ik haar mee naar de secundaire (ziekte) winst. Wat maakte dat zij bleef doen wat ze deed? Altijd maar ja-zeggen, rennen voor een ander, zorgen voor een ander, terwijl ze er letterlijk moe van was. Én bovendien niet de waardering kreeg die ze zo graag wilde.
Haar winst was contact en veiligheid. Op deze manier had ze het idee dat ze geliefd werd, een diepe behoefte van haar. Geliefd en het was bekend, veilig. Stel dat ze nee ging zeggen, vonden ze haar dan nog steeds aardig? Kwam ze er dan niet alleen voor te staan?
En dat is precies waar het om gaat. Secundaire (ziekte)winst is de winst die je haalt uit wat je doet. Hoe irreëel ook. En hoe pijnlijk ook. Want hoe pijnlijk het voor mijn client ook was dat ze niet de waardering kreeg die ze nodig had. Toch was het kleine beetje al voldoende om haar te houden waar ze was en niet voor zichzelf op te komen.
Wil jij je secundaire ziektewinst aanpakken en écht veranderen?
Wacht dan niet langer en ga aan de slag met het ebook ‘Veranderen van A tot Z’.
Hoe ga je dan toch veranderen?
Nou, door je secundaire (ziekte)winst te erkennen en uit te dagen. Want het is niet onmogelijk om te veranderen. Zeker niet. Alleen vaak gebeurt het pas als de pijn zo groot is, dat je met je rug tegen de muur staat en eigenlijk niet meer anders kan. Dan vervalt ineens de secundaire winst en kan de stap gezet worden. De winst van veranderen wordt dan groter. De wil om weg te gaan van de pijn overstemd dan de winst van het blijven doen wat je doet.
Toch kan dat ook eerder. Zoals ik al zei, door de secundaire (ziekte)winst te erkennen en uit te dagen. Zo doe je dat:
0 Reacties