Wat is RET?
RET is de afkorting voor Rationeel Emotieve Therapie. Het is een vorm van cognitieve gedragstherapie en ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis (1913 – 2007).
RET is een therapie waarbij de therapeut met de cliënt op zoek gaat naar de gedachtepatronen die zorgen voor bepaald gedrag van de cliënt in bepaalde situaties. Deze gedachten worden de irrationele gedachten genoemd. Het doel is deze gedachten te ontkrachten door ze uit te dagen en zo rationeel en realistisch te maken. Hierdoor wordt het gedrag en ook de emotie in de situatie ontkracht. De cliënt leert hierbij wat het effect is van deze irrationele gedachten en deze om te vormen naar rationele gedachten in toekomstige situaties.
RET kan op verschillende manieren worden toegepast. In de praktijk van Fit & Vitaal Coaching worden 2 RET methoden toegepast: situatie gericht en strategie gericht.
Situatie gericht
Bij de situatie gerichte RET methoden wordt een specifieke situatie onder de loep genomen. Hierbij wordt de situatie uitgediept als zijnde een film waarnaar gekeken wordt. Vervolgens wordt het gedrag en de emotie omschreven. Hierna wordt de cliënt gevraagd wat voor gedrag gewenst was geweest.
De client heeft het gewenste gedrag niet uitgevoerd. Om te achterhalen waardoor dit niet gebeurd is, worden de gedachten die hebben geleid tot het wel uitgevoerde gedrag en bijbehorende emotie opgeschreven. Dit zijn de irrationele gedachten. Deze irrationele gedachten worden vervolgens uitgedaagd en ontkracht. Er wordt hierbij gekeken of ze realistisch zijn, andere situaties worden aangehaald waardoor ze niet waar blijken en er wordt gekeken naar formulering. Na doorlopen van alle irrationele gedachten worden rationele gedachten benoemd die de cliënt kunnen helpen om in de toekomst het gewenste gedrag uit te voeren.
Strategie gericht
Bij de strategie gerichte RET methoden wordt gekeken naar steeds terugkerend gedrag van de cliënt in bepaalde situaties. Hierbij valt te denken aan terugtrekken, pleasen, vermijden e.d.. Dit is coping gedrag of ook wel overlevingsstrategieën genoemd.
De therapeut schrijft op wat de cliënt precies doet als hij in zijn strategie terecht komt (de Actie) en wat het effect is op anderen (de Reactie). Vervolgens worden hierbij de gedachten en emoties opgeschreven die leiden tot het uitvoeren van de strategie.
Als dit patroon helder is, wordt vervolgens een nieuw patroon bedacht in de zelfde situaties. Welke gedachten helpen om het nieuwe patroon te gaan uitvoeren. Welke emoties horen hierbij en wat is het effect, de reactie, van de omgeving.