Ik ben niet goed genoeg
Ik ben het niet waard
Ik moet aardig gevonden worden
Ik mag geen fouten maken
Ik mag niet falen
Enz
Enz
Enz
Negatieve overtuigingen, we hebben ze allemaal. En bewust en vooral onbewust bepalen ze heel veel van onze keuzes in het leven.
Negatieve overtuigingen
Negatieve overtuigingen zijn zinnetjes, gedachten die ons sturen. Die ons bezig houden en vooral tegenhouden. Het zijn zinnen die we geloven. Waar we van overtuigt zijn. Die waarheid zijn geworden en waar gevoel aan vast zit. Hoe irrationeel en onlogisch ook, het is zo.
En omdat het zo diep zit. Zo waar is. Bepalen ze wat we doen, wat we niet doen én hoe we ons voelen.
Waar komen ze vandaan
Meestal komen ze uit onze jeugd. Ergens is er iets gebeurd wat zo’n indruk heeft gemaakt dat het is blijven hangen. En is het hierna weer bevestigd door een andere gebeurtenis. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan, je zag iets gebeuren en het is waarheid geworden. Een waarheid vóór jou, een waarheid óver jou.
Een pijnpunt die zich heeft vastgezet in je gedachten, in je gevoel.
En weet je, meestal zijn het nog niet eens hele grote dingen. Ik kijk regelmatig in mijn praktijk met mensen terug op gebeurtenissen die ten grondslag lagen aan een overtuiging via hypnotherapie. En soms stelt het helemaal niet zoveel voor.
Als volwassene erop terugkijkend is het zo iets simpels. En zo logisch dat het niet aan het kind van toen lag. Maar dat kind van toen heeft het wel persoonlijk gemaakt. Heeft het opgeslagen in zijn hoofd en heeft het in een volgend moment bevestigd gezien. Zie je wel: ik ben het niet waard om van de te houden. Zie je wel: ik moet het wel allemaal alleen doen. Zie je wel: Als ik me op de achtergrond hou en ja zeg dan is iedereen blij.
Het is vastgezet en dat kind van toen neemt het nog steeds mee in de volwassene van nu.
Niet alleen de kleine dingen
Soms zijn het wel hele grote dingen.
Opmerkingen die gemaakt werden. Veelal zelfs goed bedoelt. ‘Nee joh, je doet het prima zo’ ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ ‘Als je meer geleerd had, had je dan een 8 gehaald?’ ‘Kom op, je kan het, je broertje kan het ook’. Of continu kritiek: ‘Jeetje is dat alles wat je kan’ ‘Doe eens wat beter je best’ ‘Aan jou heb ik ook niets’ enz. enz.
En ook situaties. Ouders die niet beter weten. Niet anders kunnen. Aandacht moeten verdelen. Zelf niet geleerd hebben om liefde te geven, complimenten te geven.
En niet alleen ouders. Ook leraren, andere familieleden, vriendjes, pesters. Iedereen kan bedoeld en onbedoeld een rol spelen in overtuigingen.
Daarnaast is er ook nog het meer recentere verleden. Werksituaties, relaties, gebeurtenissen…
Ze versterken, ze veroorzaken, alleen in een perfecte wereld zou het te voorkomen zijn.
Van een overtuiging afkomen
Ervan afkomen kan dat? Ja zeker! Is het makkelijk? Nee, niet makkelijk. Het gaat niet vanzelf.
Soms zwakken negatieve overtuigingen af omdat iemand zo vaak positief bevestigd wordt in het bijvoorbeeld wel goed zijn, of liefde verdienen of wat dan ook.
Maar meestal gaat het niet zomaar vanzelf. Sterker nog, weet iemand niet eens dat het de overtuiging is die dwars zit en het leven beïnvloed.
Gelukkig gaan mensen steeds meer zoeken naar een manier om meer grip op hun leven te krijgen. Gaan ze naar een coach of therapeut. Of pakken een zelfhulpboek. Ze gaan graven, zoeken, wat er nodig is om hun leven beter te maken. En dan komen de overtuigingen aan de oppervlakte.
En dan zijn er opties. Want de overtuiging is ineens niet meer onbewust. Hij is aanwezig. Hij heeft een gezicht. Het duiveltje op de schouder die altijd maar influistert dat je het niet kan, niet goed genoeg bent, is zichtbaar. En dan kan je hem gaan aanpakken.
De overtuiging de sloot in
Er zijn tal van manieren hoe je een overtuiging kunt aanpakken. Hypnotherapie noemde ik eerder al, maar ook NLP (Neuro Linguïstisch programmeren) is er één. Toen ik deze ooit leerde kennen in mijn opleiding was het een mooie aanvulling, maar heeft hij nog best lang in de kast gelegen voor ik hem echt ging gebruiken. Inmiddels is dat wel anders. Het is een prachtige manier om de overtuiging helemaal uit te diepen. En niet persé waar hij vandaan komt, maar vooral wat hij voor iemand betekend. In gevoel, in gedachten, in geuren en kleuren. En dan hem weg te leggen. Even los te zijn van.
Dan is er ruimte voor iets nieuws. Iets anders. Iets moois.
En is er een keuze.
Een keuze om de oude weer op te pakken of de nieuwe mee te nemen en te gaan leven.
Meestal gaat de nieuwe mee en de oude niet. Is het tijd om echt afscheid te nemen van de oude (een afscheidsritueel te doen). In de fik, begraven, plat stampen of, zoals deze week bij een cliënt, de sloot in. Weg ermee. Adios!
Welke overtuiging van jou mag de sloot in?
0 Reacties