Home » Blog » Grip op je leven » De Cirkel van invloed: hoe je jezelf kunt leren loslaten
loslaten: cirkel van invloed

De Cirkel van invloed: hoe je jezelf kunt leren loslaten

door | 10 sep, 2020 | Grip op je leven, Grip op werk

 

Begin van dit jaar was alles nog normaal. Je deed je werk, ging je dagelijkse gang, had je afspraken. Niets aan de hand.

En toen was daar ineens Corona.

Zomaar, het voelde bijna als uit het niets. In ieder geval voor mij voelde het heel lang heel ver weg. Bijna als niet mogelijk dat het ons, mijn leven, zo zou kunnen gaan beïnvloeden.

En toch deed het dat.

Het leek even of de wereld stil stond. Tenminste als je thuis moest blijven, afspraken niet door konden gaan, en het wereldje heel klein werd. Voor de vitale beroepen ging het grotendeels gewoon door of was het ineens de heftigste tijd ooit waar ze nu nog van aan het bijkomen zijn.

Voor een tijd kon iedereen zich redelijk goed, met een enkeling daargelaten, aanpassen. Niet iedereen wat het met het beleid eens maar toch deed het grootste deel mee. Er was saamhorigheid, er werden andere manieren gevonden om samen te zijn, te zorgen voor anderen.

Maar nu duurt het te lang. Ook al mag er al weer veel meer.

Mensen willen weer leven, elkaar opzoeken, knuffelen, samen zijn, doen wat ‘normaal’ is zonder beperkingen. En dat kan deels, maar niet helemaal. Het mag niet. Van de overheid. En dat vinden zelfs de mensen die die overheid representeren ook lastig. En daar vallen dan weer anderen over.

En dan is er de onzekerheid van hoe lang dit gaat duren. Wat gehoopt was weken, werd maanden en misschien wel jaren?

Loslaten door te kijken naar je cirkel van invloed

Bovenstaande illustreert een heel actueel probleem waarbij loslaten een grote rol speelt. Of eigenlijk het besef waar je invloed op hebt.

Een actuele situatie waarbij de cirkel van invloed van Stephen Covey kan helpen om perspectief te scheppen en los te laten waar je geen invloed op hebt.

Alle ballen in de lucht

Loslaten is lastig. Om stress niet de overhand te laten hebben als het druk is, veel moet en veel verwacht wordt, is het noodzakelijk om dingen los te laten. We kunnen simpelweg niet altijd alle ballen in de lucht houden.
Maar niet alleen dat levert stress op. Ook ons idee bij wat moet en verwacht wordt, waar we ons betrokken bij voelen, niet eerlijk vinden, geeft stress. Misschien nog wel meer stress. Onze gedachten kunnen zo de overhand nemen en zo groot en negatief worden dat het alles beïnvloed.

Loslaten van ook deze fictieve ballen die je misschien hoog houdt is essentieel. Maar wat wel en wat niet?

Cirkel van Stephen Covey

Covey beschrijft een cirkel van betrokkenheid, wat je als mens bezig houdt en een cirkel van invloed, waar jij als persoon ook daadwerkelijk invloed op hebt. Door dat concreet eens in kaart te brengen kan je voor jezelf kijken wat nu echt nodig is om mee bezig te zijn en wat niet.

Even weer in het kader van bovenstaand actueel voorbeeld.

Corona is er. Allemaal zijn we hierbij betrokken. Sterker nog de hele wereld. Als persoon heb je daar nu eenmaal mee te maken en geen invloed op. Hoe boos je misschien je zelf ook kunt maken dat het zover gekomen is. Het is er. Het zit in onze betrokkenheidscirkel. Niet in die van onze invloed.

Wat de regering bedenkt en ‘oplegt’ zit ook in de betrokkenheidscirkel. En helaas hebben we hier ook weinig invloed op.

Wel heb je invloed op jouw kleine stukje als individueel persoon hoe je er mee om gaat. Maak je er het beste van of ga je ageren. En wat heeft het ageren dan voor zin. Heeft het zin of kost het veel energie. Onnodige energie omdat je op het stukje waar je op ageert eigenlijk geen invloed hebt….

Nog een voorbeeld

En om het dan even uit de actuele situatie te halen en een ander voorbeeld te geven.

Als je niet happy bent in je baan omdat het slecht gaat in het bedrijf, er veel negativiteit is, het werk saai en niet uitdagend meer is, dan zit dat in je betrokkenheidscirkel en deels in die van invloed. Jij hebt deels invloed om er iets aan te doen. Je kunt het gesprek aangaan, je kunt solliciteren. Jij kunt actie ondernemen. Of je het bedrijf ook gezonden kunt maken is de vraag en hangt af van je functie. Of je je collega’s positiever krijgt, ook maar de vraag.

En zo kan je dus gaan kijken naar wat wel en niet mogelijk is. En dat je je betrokken voelt is helemaal goed. Maar erover malen, stresses, bezig blijven…. het levert je helaas echt niets op. Of jawel, stress.

 

Hou je dus bezig met de zaken waar je invloed op hebt. Neem actie vanuit dat punt. En laat het weer los, wacht af, wat dan ook zodra je invloed ophoudt. Het helpt je om deze maanden van Corona door te komen en het geeft je ruimte voor de dingen waar je echt wat mee kan.

Over Monique Moor

Monique Moor Fit & Vitaal Coaching

Mijn visie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die de grip op hun leven terug willen. Die weer willen handelen vanuit eigen kracht en zelfleiderschap. Om weer eigen keuzes te maken. Dit wil ik bereiken door on- en offline sessies, en trainingen. En ook door het maken van blogs en vlogs met praktische informatie en tips.

Interessante blogs en vlogs

Gerelateerde artikelen

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig? Als je jezelf die vraag stelt, wat gebeurt er dan met je? Je gelukkig voelen hangt af van veel factoren zowel intern als extern.

Lees meer
Vlog: Geven en nemen

Vlog: Geven en nemen

Als geven en nemen in een systeem in balans is dan loopt het contact lekker, dan voelt het goed. Wat gebeurt er als dit niet het geval is? Niet in balans is?

Lees meer

0 reacties

Gratis e-book:

7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je downloadt hem hier gratis.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Basis

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op GelukPersonalJe hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Premium

Je hebt je met succes ingeschreven!

Gratis e-book: 7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Reserveer alvast jouw e-book

Veranderen van A tot Z

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor Tips en Informatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

het e-book 'Het Kompas der Liefde'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online training Gelukkig worden zijn en blijven

Grip op Geluk

Zomer aanbieding

Vul hieronder je gegevens in en klik op bestellen. 

Je wordt doorgestuurd naar de betaallink.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

jouw e-book 'Grip op je Relatie'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Pre-order het e-book

'Grip op je Relatie'

Na invullen van je gegevens en klik op de knop, word je doorgeleid naar de betaalpagina. Als je betaling definitief is, ontvang je op 1 april 2021 om 08:00 uur het e-book in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin