Home » Blog » Grip op je leven » Tijd voor de goede voornemens
tijd voor de goede voornemens

Tijd voor de goede voornemens

door | 28 dec, 2016 | Grip op je leven

Het is weer tijd voor de goede voornemens! Hou jij ze vol?

Het jaar loopt ten einde. De kerstdiners zijn opgegeten, de kadootjes uitgedeeld en de kerstliedjes gaan weer de kast in. Nog een paar dagen en dan zitten we in 2017. Tijd ook weer voor de goede voornemens. De voornemens die vaak na een paar dagen (of een paar uur…) al weer zijn vergeten of verbroken.

Ken jij iemand in je omgeving die echt zijn voornemen heeft volgehouden? Misschien 1 of 2 mensen…

En wat maakt het dan dat het niet lukt? Jou niet, mij niet.

Een van de dingen is wat therapeuten ‘secundaire ziektewinst’ noemen. Kort gezegd is dat de winst die je haalt uit het doen wat je doet. Hoe pijnlijk of fout het ook is.

Laten we als voorbeeld afvallen nemen. We weten allemaal dat het goed is om niet te zwaar te zijn. Dat gezond eten goed voor je is. Dat je er langer door leeft. Je beter voelt en meer energie krijgt.

En toch is het goede voornemen van gezond eten snel vergeten of heel lastig vol te houden. En wat is dan de secundaire winst. Dit kan voor iedereen iets anders zijn maar een paar voorbeelden kunnen zijn: Ik hou nu eenmaal van lekker eten. Dat is zo ingewikkeld thuis met mijn gezin. Deze maand hebben we zoveel verjaardagen en dan kan ik toch niet daar als enige alle lekkere hapjes en taart voorbij laten gaan. Enz enz enz.

En als we dan op de weegschaal kijken, is de teleurstelling weer groot. Alleen die teleurstelling duurt vrij kort ten opzichte van alle redenen waarom we niet gezond eten.

Maar dan, heel af en toe, lukt het ineens om door te zetten. In dat geval is de pijn van het niet doen groter geworden dan de secundaire winst. Naast de teleurstelling van de weegschaal moet je ineens bijvoorbeeld 2 kledingmaten groter kleding gaan aanschaffen of krijg je ernstige gezondheidsproblemen. Ineens is de wil en de winst om te veranderen veel groter dan de winst die het oplevert om niet te veranderen.

Nu de voornemens weer. Het is bijna 2017. Hoe ga je dan zorgen dat de winst groter is om wel te veranderen dan om niet te veranderen. Dat kan via onderstaand stappenplan. In 8 korte stappen leg ik uit hoe je wel echt kunt veranderen. Hoe je wel echt je voornemen door kunt zetten. Doe je mee?

Aan de slag met je voornemens

Pak en papier (of je laptop en een word document) en schrijf eerst eens op wat je voornemen is. Begin met: In 2017 ga ik …….

Voer daarna onderstaande stappen uit:

Beschrijf zo gedetailleerd mogelijk wat je niet meer wilt/ waar je weg van wilt. Niet alleen in actie bijv. ongezond eten, maar ook in emotie en gevoel.

Beschrijf vervolgens zo gedetailleerd mogen wat je dan wel wilt/ waar je naar toe wilt. Beschrijf hoe jij als persoon dan bent als je dat zou bereiken.

Beschrijf dan hoe het komt dat je blijft doen wat je doet in plaats van wat je wilt doen. Wat is jouw secundaire winst? Welke gedachten/ overtuigingen houden jou waar je nu bent? Ga door tot je een aha moment hebt. Een moment dat je denkt: o is dat waarom ik dit blijf doen! Je bent dan bij de kern.

Als je een aha moment hebt gehad. Stel jezelf dan de vraag: wil ik wel veranderen? Is het antwoord JA ga dan door naar stap 5. Is het NEE, accepteer dit dan. Je secundaire winst is nog groter dan de winst als je veranderd.

Je wilt echt veranderen. Bedenk dan (en schrijf op) wat je voor andere gedachten zou moeten hebben om te bereiken wat je wilt (stap 2). Wat je zou moeten voelen, geloven, wat zou je houding moeten zijn? En hoe voelt dat dan als je dat denkt, voelt, geloofd, beslist?

En als je creatief bent aangelegd zoek er dan plaatjes bij. Maak een moodboard* met kleuren, plaatjes, foto’s en woorden.

Beschrijf dan de acties die je moet ondernemen. Zo SMART mogelijk **.

 Ga aan de slag! Voer je acties uit en bepaal wanneer je het evalueert met jezelf. Zet hiervoor bijvoorbeeld een herinnering in je telefoon. Op het evaluatiemoment ga je naar de volgende stappen.

Schrijf op wat er allemaal gelukt is. Hoe voelt dat? Geef jezelf een schouderklopje! Wees blij! Vier wat gelukt is!

Schrijf ook op wat er niet is gelukt. Wat ging er mis? Ga bijvoorbeeld ook terug naar stap 5 en 6. Of als er zeer weinig gelukt is, ga dan terug naar stap 1 en doorloop alle stappen nog een keer. Heb je een secundaire winst gemist? Is er iets anders wat toch nog mee speelt waardoor je niet wil/kan veranderen? Blijf evalueren, vieren en bijschaven. Succes! En een heel fijne jaarwisseling!

Succes! En een heel fijne jaarwisseling!

PS: ik zou het leuk vinden als je je ervaringen hieronder deelt met mij en degene die dit lezen.

*Moodboard: een beeldcollage. Dit kan online op de computer, maar effectiever is het op een papier, zodat je het in je huis kan hangen of neer kunt zetten en regelmatig kunt zien.

** Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdgebonden

Over Monique Moor

Monique Moor Fit & Vitaal Coaching

Mijn visie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die de grip op hun leven terug willen. Die weer willen handelen vanuit eigen kracht en zelfleiderschap. Om weer eigen keuzes te maken. Dit wil ik bereiken door on- en offline sessies, en trainingen. En ook door het maken van blogs en vlogs met praktische informatie en tips.

Interessante blogs en vlogs

Gerelateerde artikelen

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig? Als je jezelf die vraag stelt, wat gebeurt er dan met je? Je gelukkig voelen hangt af van veel factoren zowel intern als extern.

Lees meer

0 reacties

Gratis e-book:

7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je downloadt hem hier gratis.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Basis

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op GelukPersonalJe hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Premium

Je hebt je met succes ingeschreven!

Gratis e-book: 7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Reserveer alvast jouw e-book

Veranderen van A tot Z

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor Tips en Informatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

het e-book 'Het Kompas der Liefde'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Online training Gelukkig worden zijn en blijven

Grip op Geluk

Zomer aanbieding

Vul hieronder je gegevens in en klik op bestellen. 

Je wordt doorgestuurd naar de betaallink.

 

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

jouw e-book 'Grip op je Relatie'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Pre-order het e-book

'Grip op je Relatie'

Na invullen van je gegevens en klik op de knop, word je doorgeleid naar de betaalpagina. Als je betaling definitief is, ontvang je op 1 april 2021 om 08:00 uur het e-book in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin