Ja, wat is jouw overlevingsstrategie? Wat doe jij als je je in het nauw gedreven voelt? Als iets je raakt of je iets moeilijk vindt?

 

Overleven

We hebben ze allemaal: overlevingsstrategieën, ook wel copingstrategieën genoemd. Een manier van overleven in de situatie waar je zit. En ja, dat klikt best zwaar. Want meestal ga je niet dood aan waar je bent in beland. Toch gaat het over overleven. Dealen met de situatie. Je hoofd boven water houden.

Dat overleven komt niet uit het nu. Maar uit het verleden. Vaak als kind (echter kan het ook op latere leeftijd) maak je dingen mee die je onbewust doen kiezen voor een manier om te ‘overleven’. Iets wat nu heel klein lijkt, kan toen heen groot hebben geleken. Bedreigend. Zodanig vervelend dat je een manier bedacht om er mee om te gaan.

Misschien herken je je hier wel in:

  • Als maar doorgaan, doorgaan, doorgaan
  • Overdreven aanwezig zijn
  • Alles alleen willen doen
  • Dichtslaan en geen woord meer kunnen uitbrengen
  • Terugtrekken en klein maken
  • Harde stem opzetten, overdreven boos en vijandig worden
  • Altijd maar zorgen voor een ander, focus op een ander

Het zijn er zomaar een paar.

 

Zo vanzelfsprekend

Het jammere is, dat we onze strategieën vroeger misschien nodig hadden. Het leverde ons (meestal) wat op. Een ouder die aandacht voor ons had, onzichtbaarheid bij een ruzie tussen ouders, ‘liefde’, ‘aandacht’.

Echter nu, als volwassene is de strategie over het algemeen niet meer nodig. Het brengt ons niet wat het vroeger bracht. Sterker nog: het brengt ons vaak in de problemen.

En meestal weten we niet hoe dat komt. Onze strategie is zo vanzelfsprekend, dat we er niet bij stil staan. Niet door hebben dat dat is wat ons laat doen wat we doen.

Dus ga eens bij jezelf na: wat is jouw strategie als iets niet gaat zoals je wilt? Wat is je strategie als je geraakt wordt door iets? Wat is je strategie als je bang bent? Als je iets verliest wat de dierbaar was?

 

Rationeel Emotieve Therapie (RET)

RET is een methode om aan de slag te gaan met je ratio, je gedachten. En je gevoelens. Om ze inzichtelijk te krijgen en te veranderen.

RET kan je op verschillende manieren toepassen. Er is één manier die ik heel prettig vind om met mijn cliënten te gebruiken om een overlevingsstrategie aan te pakken en om te vormen naar iets constructiefs.

Je gaat dan de strategie uitwerken, concreet maken. Wat zijn de gedachten die erbij horen, wat is het gevoel dat het geeft en wat ga je concreet doen als je in je strategie zit. 

Vervolgens ga je een nieuwe ernaast zetten. Wat zou je willen denken, voelen en wat zou je dan concreet moeten doen. En waar de negatieve overlevingsstrategie vaak door de omgeving wordt bevestigd in zijn negativiteit, wordt de positieve vaak positief bevestigd. En dan is dus de kunst het te gaan doen. Steeds maar weer. Zoals ik altijd zeg: het bospaadje uitslijten (hierover volgende maand meer).

 

Nu jij

Wat is jouw overlevingsstrategie? Maak hem eens concreet. En maak hem dan eens positief. Ga die positieve strategie uitproberen. Elke dag weer. Herhaal de gedachten dagelijks. Schrijf op wat het je oplevert.

Succes!

Meer lezen over Grip op je Leven

gratis e-book 7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Drukke leven zat?

Download gratis 7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Krijg meer grip op je drukke leven en kom in balans met deze 7 praktische tips

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Basis

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op GelukPersonalJe hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Premium

Je hebt je met succes ingeschreven!

Gratis e-book: 7 tips om meer grip op je leven te krijgen

Je hebt je met succes ingeschreven!

Reserveer alvast jouw e-book

Veranderen van A tot Z

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor Tips en Informatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

het e-book 'Het Kompas der Liefde'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op Geluk Premium Verjaardagsaanbod

Je hebt je met succes ingeschreven!