Even een serieuze vraag: Ben jij écht gelukkig?
Helemaal niet zo’n makkelijke vraag hè. En dan vraag ik nog niet eens om er een cijfer aan te geven (want wat zou dat dan zijn?). Vaak is het antwoord op of je gelukkig bent niet een simpel ja of nee antwoord. Zeker als je erover na gaat denken. En nee kan je toch eigenlijk niet zeggen met alles wat je hebt, maar ja…. Na zo’n dag als vandaag. Pffff.
En dat is het precies. Geluk is niet makkelijk te duiden. Het is afhankelijk van heel veel factoren. Ten eerste jouw definitie van geluk. En daarmee ook gelijk jouw lat. Hoe hoog je die lat legt op het stukje van geluk.
Maar daarnaast ook de omstandigheden, of je een goede nachtrust hebt gehad, hoe het met de belangrijkste mensen om je heen gaat, hoe het is met je gezondheid, je financiële situatie enz. enz. En dan is er ook nog dat verleden. Waar je je misschien aan vastklampt. Wat lastig is los te laten. Ideeën van vroeger, relaties van vroeger.
En je gevoel. Want misschien kan je je gelukkig prijzen met je gezondheid, je financiële situatie, heb je een mooi huis, auto voor de deur, kinderen waar het mee voor de wind gaat, maar toch, van binnen….
Het antwoord op de vraag of je gelukkig bent, wordt al makkelijker als je het opdeelt in deelgebieden. Hieronder een rijtje:
• Relatie
• Gezin
• Familie
• Werk
• Financieel
• Gezondheid
• Sociaal/vriendschappen
• Eigen ik/eigen tijd
• ….
Als je naar dit rijtje kijkt, hoe is het dan per deelgebied?
En maak het nu eens concreet, vooral als je niet gelukkig bent. Waar ben je dan niet gelukkig over? Want geluk is een abstract begrip. Voor iedereen op zijn eigen manier invulbaar. Dus concreet, wat is het dan waar je niet blij mee bent. En op dat zelfde gebied, waar ben je dan wel blij mee. En als je daarbij stilstaat, wat doet dat dan met je geluks gevoel. Blijft het zo of verandert het.
Lastig hè.
Neem dan het heft in eigen hand met de online training ‘Grip op Geluk’ en creëer je eigen geluk!
Begin december vorig jaar heb ik een klein onderzoekje gehouden onder de mensen die bij mij op de email lijst staan. Het onderzoek bestond uit onderstaande vragen:
Bewust heb ik open vragen gesteld. Vooral om de mensen echt te laten nadenken. Gevolg (voor mij) natuurlijk wel dat er hele brede antwoorden kwamen. En daarmee bleek dus ook wat ik hierboven al zei dat geluk voor een ieder anders ligt. Van een wakker worden met een liedje in mijn hoofd tot innerlijke rust. Maar ook dat er geen zorgen zijn, mijn dierbaren het goed hebben, gezondheid en vriendschap.
Dat geluk heel persoonlijk is. Helemaal van jou.
En zo ook het ongelukkig voelen. En durf je daar bij stil te staan. De antwoorden in het onderzoek waren ook hier heel breed in. En daarbij ging het vaak niet om kleine dingen maar hele grote. En hierin waren een aantal duidelijke gemene delers:
• Relationeel (verlies van relaties en verbinding)
• Verleden (oa verlies van dierbaren)
• Tijd voor mijzelf
Waar je ongelukkig over bent kan de boventoon vormen of worden weggestopt. Soms is het verstandig om er iets mee te doen, soms ook niet. Ook dit is weer heel persoonlijk. Vraag is wel: durf je er naar te kijken. Durf je te kijken naar wat je ongelukkig maakt.
Gelukkig zijn is persoonlijk. Jij bepaalt de definitie. Jij bepaalt waar het voor jou over gaat.
Het is aan jou.
Dus… ben jij gelukkig?
Neem dan het heft in eigen hand met de online training ‘Grip op Geluk’ en creëer je eigen geluk!
Iedereen gaat anders om met rouw. Het verhaal van de drie bomen vertelt hierover.
In een relatie is het belangrijk samen nieuwe paden te blijven bewandelen. Dit zijn tips…
Ontdek waarom het verrassen van je partner cruciaal is om de vonk in je relatie…
Leer waarom intieme momenten van tederheid en passie cruciaal zijn voor elke relatie, en hoe…
Ontdek de kracht van quality time met je partner om de relatie te versterken. En…
Ontdek waarom communicatie en lachen de sleutel zijn tot een sterke en gezonde relatie.