Home » Blog » Grip op je relatie » Samen verder na ontrouw
Hoe ga je samen verder als je partner is vreemgegaan

Samen verder na ontrouw

door | 6 apr, 2023 | Grip op je relatie

Ontrouw, vele relaties krijgen er helaas mee te maken. Van volledig vreemdgaan tot ‘mildere’ vormen als denken, appen of zoenen met een ander. En dan zijn er nog allerlei varianten in het vreemdgaan. Alleen voor de seks tot liefde en een volledige relatie.

Maar ondanks dat velen vreemdgaan afkeuren en zeggen dat ze daarna de relatie zouden verbreken is de realiteit anders. Want als je al een langdurige relatie hebt, misschien kinderen en zoveel opgebouwd laat je dat dan schieten…

En als je het niet wil laten schieten, hoe ga je dan verder? Hoe bouw je weer vertrouwen op?

Openheid en eerlijkheid

Het begint bij openheid. Volledige openheid van zaken. Geen doekjes erom winden, niet mooier maken dan het is. Volledige openheid.

Dat is 1 van de eerste dingen die ik de partner die is vreemdgegaan meegeef. Wees open en eerlijk. Hoe confronterend, kwetsend, moeilijk het ook is. Want alleen met openheid en eerlijkheid ga je je relatie redden. Als je partner hierna nog achter onwaarheden komt dan ben je verder dan terug bij af en is de vraag of het dan nog te redden is.

Oprechte spijt

Naast openheid en eerlijkheid kan je relatie alleen verder als je oprecht spijt betuigt. Geen excuses, geen verzachtende omstandigheden (ook al zijn die er misschien), alleen oprechte spijt.

Soms is dat lastig omdat er verzachtende omstandigheden zijn, omdat er misschien excuses zijn, omdat er misschien een reden is. Alleen hier is het nog niet de tijd voor. Voor nu is het tijd voor spijt. Spijt omdat je je partner gekwetst hebt, het vertrouwen beschaamd en de wereld die zo zeker en vanzelfsprekend was hebt doen schudden. Spijt voor de keuzes die je hebt gemaakt, voor de afstand die je bewust of onbewust hebt genomen en voor de onzekerheid die je hebt veroorzaakt.

En ja, later is er ook zeker tijd om te het te hebben over wat de reden was van jouw ontrouw. Want de keuzes die je hebt gemaakt, hoe geleidelijk ook, hebben een reden bewust of onbewust. En ook daar moeten jullie het over hebben. Ooit, maar niet in het begin.

Eerst spijt en waarschijnlijk veel vragen beantwoorden.

Er zijn vaak veel vragen bij ontrouw

Vragen

Veel partners die gekwetst zijn door hun vreemdgaande partner hebben honderden vragen. Vragen die gaan over data, tijden, inhoud, wie, wat, waar en vooral waarom.
Dat zijn enorm confronterende en soms zelf moeilijk te beantwoorden vragen. Maar als vreemdgaande partner, doe alsjeblieft je best. Want antwoorden op deze vragen helpen in het proces.

Er is echter ook een andere kant. Wil je als gekwetste partner echt alles weten? Dat is een vraag die je jezelf ook echt moet stellen. Wil je weten wat hij of zij precies deed? Hoe vaak en wanneer? Denk er goed over na. Want het doet al pijn en de antwoorden zullen je mogelijk nog meer pijn doen.

Emoties van de gekwetste partner

Ontdekken van ontrouw is een rouw proces. De gekwetste partner is het vertrouwen in de relatie verloren, is in zekere zin zijn of haar partner verloren en alles wat was zoals het was. Dat brengt een heel rouwproces op gang en iedereen gaat daar op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo mee om.

Verdriet, boosheid, stilte, afstand, ongeloof, onmacht, angst alles komt waarschijnlijk in meer of mindere mate voorbij. Laat het er zijn. Beide. Het mag er zijn. Sterker nog, het moet er zijn. Het moet er zijn om uiteindelijk weer door te kunnen. Om het een plek in jullie historie te kunnen geven is het belangrijk dat de emoties er zijn.

Maar kijk uit met wraak…

Wraak

Veel gekwetste partners willen wraak. Willen de ander pijn doen. Pijn doen en laten voelen wat hij of zij nu voelt. Een hele normaal en logisch gevoel nadat de poten onder je stoel zijn weggeslagen maar ook een hele vernietigende emotie. Een emotie die meer kapot kan maken dan je lief is.

Helpt het echt jullie relatie als je het iedereen vertelt? Helpt het echt de relatie met de kinderen als je daar gaat vertellen wat papa of mama heeft gedaan? Helpt het echt jullie relatie als jij vreemdgaat om je partner te laten voelen hoe het is?

Dus voel de wens tot wraak maar handel niet. Bespreek de wens ertoe met je partner en denk goed na over de gevolgen.

De gekwetste partner bepaald het tempo

Het herstel van de relatie na vreemdgaan kan een langdurig proces zijn. En de duur van dat proces wordt bepaald door de gekwetste partner. Die bepaalt het tempo. Die moet weer leren vertrouwen.
En dat is niet altijd makkelijk.

Als je als partner die is vreemd gegaan besluit om oprecht alles te doen om je relatie te redden heb je vaak heel duidelijk een keuze gemaakt, contact met de ander afgesloten en weet jij dat je nu helemaal voor je relatie gaat. Maar je partner weet dit nog niet. Je kunt het zeggen, je kunt het laten zien maar je partner is het vertrouwen kwijt. Je hebt waarschijnlijk toen ook van alles gezegd en laten zien en wat dat allemaal waar?

Dus laat je partner bepalen. Het wordt beter maar geef het tijd en stap er niet te snel overheen. Hoe goed je ook bedoelt om naar de toekomst te willen kijken, het achter jullie wil laten, als je partner nog niet zo ver is, is het niet het moment.

De gekwetste partner bepaalt het tempo bij ontrouw / vreemgaan

Wat heb je nodig?

Een van de belangrijkste vragen die ik altijd aan beide partners stel en vooral aan de gekwetste partner in het begin is: wat heb je nodig. Wat heb je nodig om weer beetje bij beetje vertrouwen te krijgen.

Soms is er niet direct antwoord, soms een hele waslijst. Van locatie willen volgen tot de telefoon met regelmaat in kijken tot voorlopig niet meer weg gaan (buiten werk om). Het kan van alles zijn.

En ook als partner die is vreemd gegaan mag je op een gegeven moment aangeven wat je nodig hebt.
Misschien een vast moment op de dag om te bellen zodat je niet continu tijdens werk wordt gestoord of een avond wat leuks samen doen zonder het erover te hebben.

En zo ga je meer en meer samen kijken naar een weg om uit de heftigheid te komen. En daarvoor moet je ook blijven praten.

Praten

Tja heb blijft cliché maar communicatie is key. Vreemdgaan is uit contact gaan, uit verbinding gaan en dat is nou juist wat een relatie nodig heeft: verbinding. En die verbinding bereik je door te praten. Over de leuke dingen, minder leuke dingen. Over de pijnlijke dingen. Over wat je mist en waar je behoefte aan hebt. En dat is vaak precies wat er in de aanloop naar vreemdgaan om de een of andere reden aan heeft geschort en waar het contact is verloren.

Dus praat. Blijf niet zitten met gedachten of vragen in je hoofd. Vul niet in wat de ander denkt of voelt. Wees niet bang om de ander pijn te doen. Want als jullie willen komen jullie er samen uit.

En dat geldt dus ook voor een relatie doorzetten na ontrouw: als jullie beiden samen verder willen dan komen jullie er samen uit.

 

Over Monique Moor

Monique Moor Fit & Vitaal Coaching

Mijn visie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die de grip op hun leven terug willen. Die  willen handelen vanuit eigen kracht en  zelfleiderschap. Om zo eigen keuzes te maken die passen bij hun waarden en behoeften.

Interessante blogs en vlogs

Gerelateerde artikelen

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig?

Ben jij gelukkig? Als je jezelf die vraag stelt, wat gebeurt er dan met je? Je gelukkig voelen hangt af van veel factoren zowel intern als extern.

lees verder

0 Reacties

Geef grenzen aan en kom in balans met 7 tips voor meer grip op je leven

Gratis e-book: 7 tips voor meer grip op je leven

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer balans in je leven.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor Tips en Informatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

het e-book 'Het Kompas der Liefde'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

jouw e-book 'Grip op je Relatie'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op je relatie Hardcopy en ebook

Gratis Microtraining Grip op je Relatie

 

Ontvang 5 dagen lang elke dag praktische korte video met tips voor meer Grip op je Relatie.

Schrijf je hieronder in:

Je hebt je met succes ingeschreven!

Grip op je relatie Hardcopy en ebook

5 Gratis tips

voor meer

Grip op je Relatie

Met deze praktische tips zet je de eerste stap naar meer grip op je relatie.

Je ontvangt 5 dagen lang elke dag een korte video (microtraining) met tips en oefeningen.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Gelukkig worden, zijn en blijven'

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Aanmelden voor de Relatie Challenge:

Doen, Durven of Waarheid | Date Night

Vul je gegevens in en je ontvangt meer informatie via de mail (via email adres info@hetrelatiespel.nl)

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct

'Veranderen van A tot Z' en 'Gelukkig Worden, Zijn en Blijven

in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Vul hieronder je gegevens in enontvang direct

'Grip op je Relatie' en 'Gelukkig Worden, Zijn en Blijven'in je e-mail.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin